ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΕ
Τα νέα του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ

Ιστοσελίδα http://trsavunma.com/?q=node/15828, 22-3-2008

Μετέχοντας σε συνέδριο στο Μπαλίκεσίρ ο Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε περιέγραψε τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και είπε : ¨Η εκπαίδευση αποτελεί ανοιχτή πληγή. Τα παιδιά μας δεν μπορούνε να μάθουν τουρκικά, εμποδίζονται ακόμα και ελληνικά να μάθουν¨.

  Ο Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ως πολιτικός και θρησκευτικός εκπρόσωπος που είναι,  μετείχε  σαν ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε η Κοινότητα Ηθικών Αξιών του Πανεπιστημίου Μπαλίκεσίρ με τίτλο ¨Προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής; Θράκης¨.

 Το συνέδριο άρχισε με ταινία στην εκπαιδευτική αίθουσα Νετζατίμπει, στην οποία περιγραφόταν οι Τούρκοι της Δ.Θράκης. Ο Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δ.Θράκης, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο του Μπαλίκεσίρ καθώς όπως είπε από την εκλογή του και μετά, πρώτη φορά μετέχει σε συνέδριο.

 Αφού είπε πως στην Ελλάδα ακόμα υπάρχει η μεγάλη ιδέα πως θα κατακτήσουν την Ινστανμπούλ είπε : ¨ Οι Τουρκομουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης αποτελούνε την πλέον φρόνιμη μειονότητα της Ευρώπης. Δεν ζήτησαν ανεξαρτησία, παρά το ότι η πρώτη Τουρκική Δημοκρατία που ιδρύθηκε ήταν η Τουρκική Δημοκρατία της Δ.Θράκης. Δεν επιδίωξε την ανεξαρτησία, ούτε ακολούθησε την τρομοκρατία. Παρέμεινε πιστή στους νόμους της Ελλάδας. Στην Ελλάδα υπέμεινε πιέσεις και διεκδίκησε με δημοκρατικούς τρόπους τα δικαιώματα της. Με την συνθήκη της Λοζάνης του 1923 οι Τούρκοι της Δ. Θράκης αφέθηκαν στην Ελλάδα, ενώ η διοίκηση στα εθνικά και θρησκευτικά θέματα αφέθηκε στην ίδια την κοινότητα, δηλαδή στους Τούρκους της Δ. Θράκης. Η εκπαίδευση αποτελεί μια ανοιχτή πληγή. Δικαίωμα να ανοίξουμε σχολεία δεν μας έδωσαν. Κανονικά, τα σχολεία τα κάνουν οι Τούρκοι της Δ. Θράκης, τα διοικούνε οι ίδιοι, και οι ίδιοι καλύπτουν τις ανάγκες. Οι ίδιοι προσλαμβάνουν τους δασκάλους και οι ίδιοι πληρώνουν τα έξοδα ή το μηνιάτικο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Τώρα βλέπουμε ότι στην Δυτική Θράκη τα τουρκικά σχολεία πέρασαν στον έλεγχο του κράτους. Το ελληνικό κράτος με πιέσεις και παιχνίδια πήρε στα χέρια του την διοίκηση όλων των σχολείων. Δεν δέχτηκε τους δασκάλους από την Τουρκία. Μετά άνοιξε μια μεταλυκειακή σχολή με τον τίτλο Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης που δεν είναι όμως ισόβαθμη με τις πανεπιστημιακές. Σε αυτή τη σχολή που βγάζει δασκάλους που θα διδάξουν τα τουρκικά στα παιδιά μας, με εκπαίδευση στα ελληνικά και μετά την αποφοίτηση τους μας στέλνουν ως δασκάλους άτομα που δε ξέρουν τουρκικά. Δηλαδή οι δικοί μας άνθρωποι μας δαγκώνουν. Τα παιδιά μας δεν μπορούνε να μάθουν τουρκικά. Είναι πολύ περίεργο, μπορούμε να αντιληφθούμε αν ήθελαν να μην μάθουν μόνο τουρκικά¨.

 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ

Ο Μουφτής Μέτε ανέφερε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θέτει εμπόδια στην εκπαίδευση είναι  διότι θέλουν να διαμορφώσουν Τουρκομουσουλμάνους με ελληνικά μυαλά. Προσθέτοντας πως αυτά που κάνει η Ελλάδα-μέλος της Ε.Ε. είναι αντιδημοκρατικά είπε : ¨Εργαζόμαστε και κάνουμε έκκληση για να έρθουν αυτά στον δρόμο και για να αρθούνε οι πιέσεις. Διότι στην Γκιουμουλτζίνα υπάρχουν ένα μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο. Σκεφθείτε ότι τα παιδιά μας που αποφοιτούνε καθώς δεν χωρούνε στα μειονοτικά σχολεία, πάνε στα ελληνικά. Όταν πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία η κατάσταση διαμορφώνεται πολύ κρίσιμη. Π.χ. στην Ξάνθη τα παιδιά μας που αποφοιτούνε από τα 68 σχολεία δυσκολεύονται να πάνε σε ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο. Φυσικά ο στόχος είναι με τον περιορισμό των μειονοτικών σχολείων, να τα στείλει στα ελληνικά σχολεία ώστε να πάρουν την ελληνική κουλτούρα, την ελληνική ανατροφή, να εκθρέψει Τουρκομουσουλμάνους με ελληνικά μυαλά. Προφανώς αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω με αυτό. Αν και εμείς ακόμα και τον καιρό που η Ελλάδα μας στενοχωρούσε, μας έδερνε, τον καιρό που η Βουλγαρία μας πίεζε, μετέτρεπε σε εκκλησίες τα τζαμιά, άλλαζε τα ονόματα και σκότωνε ανθρώπους, εμείς ακόμα και τότε πετύχαμε να ζήσουμε ως Αχμέτ, Μεχμέτ, ως μουσουλμάνοι με τουρκικά μυαλά. Σήμερα όμως ψάχνουνε τρόπους να το αλλάξουν αυτό. Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να το πετύχει αυτό. Όμως προκαλεί σύγχυση. Όπως η μύγα παρά το ότι είναι μικρή ανακατεύει το στομάχι.

……………………………..

Σχόλιο : Χρήζει ανάλυσης η τελευταία φράση…

Advertisement

Ένα Σχόλιο to “ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ”

  1. […]  Στιγμιότυπο από εκδήλωση με τίτλο «Η Ελλάδα και το μάθημα δημοκρατίας της Ε.Ε.» που διοργανώθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. Στο πάνελ της εκδήλωσης οι «υπέρμαχοι» ελληνοτουρκικής φιλίας. Ο πρόεδρος της BΤTDD (δηλαδή των «Τούρκων Δ. Θράκης-Τουρκίας») Φερούχ Οζκάν, ο «μουφτής» Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Γκιουντέμ» (εντύπου που προσδιορίζεται από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή) και πρώην πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας» Τζεμίλ Καμπζά και στο τέλος, αριστερά, ο πρόεδρος της ABTTF (δηλαδή της «Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης – Ευρώπης») Χαλίτ Χαμπίμπογλου. Μπροστά στο πάνελ, αναρτημένη τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης». Εάν, όλα τα προηγούμενα, δεν σημαίνουν κάτι άλλο, από αυτό που δηλώνεται, ε, τότε είναι και πάλι «προς δόξαν της ελληνοτουρκικής φιλίας». […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: